Ahlat Taşı Nedir?
Ahlat taşı, Bitlis’in Ahlat ilçesinde bulunan Nemrut Dağının eteklerinden çıkarılmış magmatik bir kayaç çeşididir. Volkanik patlamalar sonucunda meydana gelen yüksek gaz basıncı sonucunda taneli volkanik kayaçlar ortaya çıkar. Ahlat taşı da çıkarıldığı bölgedeki Nemrut yanardağının patlaması sonucunda açığa çıkan yeryüzünde soğumasıyla ve lavların etrafa yayılması sonucunda oluşan piroklastik kayaçlardır.
Ahlat Taşı Ne İşe Yarar?
Ahlat taşı pek çok faydası olan bir taş çeşididir. Zehirli haşaratın sokmasını tedavi etmek için üzerine konulur. Kalbi güçlendirir ve kalbin daha sağlıklı olmasını sağlar. Taşların, açık bej, siyah, kırmızı, kül ve koyu kahverengi (kestane) gibi farklı renklere sahip olması sonucunda cepheleri ve kitabe süslemek için avantaj sağlar. Ahlat taşının bir diğer avantajı ise, ocaktan çıkarıldığı zaman yumuşak olup oldukça kolay bir şekilde şekil verilebilmesidir.
Ahlat Taşının Özellikleri
Boşluklu bir yapıya sahip olan bu taşın su emmesi engellendiği zaman ısıl izolasyon özelliği göstereceği belirlenmiştir. Ahlat taşı, bulunduğu bölgede yer alan Nemrut yanardağının patlaması sonucunda açığa çıkan lavların etrafa yayılması ve yeryüzünde soğuması sonucunda oluşan bir piroklastik kayaçlardır. Patlayan gaz basıncı yüksek magmada, volkan bacasından yeryüzüne doğru çıkan parçalara piroklastik malzeme adı verilir.